Borzavár

A község hivatalos honlapja

A térség jól reprezentálja a Bakony hegység természetes erdőtársulásait, melyet emberi beavatkozás csak kis mértékben érintett, a táj megőrizte viszonylagos eredetiségét. Hasonló jellegű természeti táj hazánkban ma már csak elvétve található. A nagy, összefüggő erdőterületek elsősorban gazdálkodási célokat szolgálnak, de emellett környezet- és természetvédelmi, turisztikai és üdülési szerepük is jelentős. A vidék számtalan geológiai, botanikai és zoológiai értékkel bír. Az egész térség a Bakony vízrajzi központja, az itt lehulló csapadék a víznyelőkön befolyva a mélységi karsztvizet táplálja. Mint szennyezés-érzékeny vízbázis, környezetvédelmi szempontból kiemelkedő jelentőséggel bír.

Zirc környéki értékek (a jelzett túrák zirci indulással és visszaérkezéssel értendők):

Magas-Bakonyi Tájvédelmi Körzet (országos védettség)

Bakonybél központtal a Kőris-hegy tömege és tágabb környéke. 1991-ben hozták létre, területe 8754 hektár, ezen belül 478 hektár fokozottan védett. A hegység legvadregényesebb része, sziklás szurdokok (Gerence, Kerteskői, Száraz-Gerence, Tisztavíz-völgy) mély, meredek oldalú völgyek (Bécsi-árok, Márvány-árok, Szarvad-árok, Vörös János-séd), tucatnyi barlang, köztük az Odvaskői, amelyet már a Tihanyi Alapítólevél is említ. Számos egyéb karsztforma (karrmező, víznyelő, töbör, zsomboly), valamint változatos kőzettani felépítés jellemzi. Kiépült a Boroszlán tanösvény, amelyhez vezető füzet is készült. A bakonybéli Erdők Háza a környék természeti képét, erdőgazdálkodását mutatja be. Védett és értékes növények: babérboroszlán, farkasboroszlán, lónyelvű csodabogyó, szálkás árvalányhaj, martilapu szádorgó, turbánliliom stb. Védett és értékes állatok: havasi cincér, gyászcincér, alpesi gőte, sárgahasú unka, fali gyík, vízi sikló, erdei sikló, holló stb.

 • Kultúrtörténeti emlékek: halomsírok (Szászhalom), ősi földvárak, sáncok, bakonybéli bencés apátsági templom, Bakonybéli Szociális Betegotthon Parkja (1977 óta megyei védettséget élvez), Szentkút vagy Borostyánkút.
  (autóbusz; gyalogtúra kb. 35 km)

Fenyőfői Ősfenyves (országos védettség)

Területe 449 hektár. A homokon képződött rozsdabarna erdőtalajon kialakult erdőtársulás — amelyet elsőként Kitaibel Pál írt le 1799-ben - nemcsak szakmai érdekességével, de esztétikai értékével is vonzza a látogatókat. Növényzete és állatvilága egyaránt sok pusztai fajt őriz. Védett növénykülönlegessége a kis holdruta, a rovarok közül említésre méltó az erdei fenyőhöz kötött fenyves díszbogár és a daliás cincér.

 • Kultúrtörténeti emlék: Kitaibel Pál emlékoszlopa (autóbusz, vasút; gyalogtúra kb. 32 km)

Bakonyszentlászló: Ördög-rét (szurdok, szikla, barlang). Hódosér-völgy (országos védettség) a védett ciklámen termőhelyével.

 • Kultúrtörténeti emlék: Eszterházy-kastély, katolikus templom, Vak Bottyán-forrás. (autóbusz, vasút; gyalogtúra kb. 30 km)

Szépalmapusztai arborétum (megyei védettség - 1955)
(autóbusz; gyalogtúra kb. 8 km)

Nagyesztergár: Ányos Pál költő szülőháza
(8 km, elérési lehetőség autóbusz)

Csesznek, Várhegy: várrom, Kőmosó-völgy - Kecskelyuk-barlang (1980 - megyei védettség).

 • Kultúrtörténeti emlék a XI. sz. cseszneki vár romja.
  (autóbusz; gyalogtúra kb. 16 km)

Cuha-patak és környéke: szurdokok, barlangok, sziklafalak, különleges karsztformák a Likas-kő-barlang és a Pápalátó-kő környékén. Magashegységi flóra- és faunaelemek. (vasút; gyalogtúra kb. 12 km.)

Gézaháza: Ördög- és Kő-árok, közel száz barlang és különleges sziklaformák, szurdokok. Gézaházi Parkerdő (szelídgesztenyés, 1980 - megyei védettség)
(autóbusz, gyalogtúra kb. 12 km)

Bakonyoszlop: volt Eszterházy kastély, park
(autóbusz)

Bakonycsernye: Tűzköves-árok és környéke - jurakori kőzetek országosan egyedülálló feltárásai, őslénytani lelőhelyek.
(autóbusz; gyalogtúra kb. 25 km)

Dudar: Magashegyi sziklafal és barlangok, őslénytani lelőhelyek.
(autóbusz, gyalogtúra kb. 20 km)

Pénzesgyőr-Hárskút-Lókút térsége: Fedett karsztos területek; rengeteg víznyelő és töbör, barlangok, kúpos felszínek, források, mésztufa-kiválások, patakok. Tucatnyi geológiai feltárás és alapszelvény (országosan egyedi). Szömörke-völgy, Judit-forrás. Az Esztergáli-völgy a védett medvefül kankalin és győzedelmes hagyma lelőhelye (országos védettség)
(autóbusz, gyalogtúra kb. 30 km)

Olaszfalu-Eplény-Alsópere: Eperkés-hegyi tanösvény — több geológiai alapszelvény (országosan egyedi); Kávás-tető — karrosodott, sziklatörmelékes gerinc; Malom-völgy szurdokos, sziklás medre és a Tobán-szikla (a medvefül kankalin egyik lelőhelye - országos védettség); Pere (az első bakonyi bauxit külfejtés)
Középkori templomrom
(autóbusz, gyalogtúra kb. 22 km)

Bakonynána, Jásd: Gaja-patak völgye, Római-fürdő vízesése, szurdoka, barlangja, a Csengő-hegy sziklaletörése, országosan védett barlangok, a Csengő- és Bongó-zsomboly, védett geológiai feltárások. A Tési-fennsík száznál több víznyelője, az onnét induló mély völgyek sziklás medrei.

 • Kultúrtörténeti emlék: Jásd — 1792-ben épült templom, Szentkút; Bakonynána — 1825-ben épült klasszicista templom.
  (autóbusz, gyalogtúra kb. 22 km)

Bodajk: A Gaja-szurdok több kilométer hosszú, mély, sziklás szakasza, barlangokkal. Vadaskert.
(autóbusz; gyalogtúra kb. 32 km)

Réde-Csatka-Ácsteszér: Jellegzetes, kaviccsal fedett Bakonyalji dombvidék, sok vízfolyással, felduzzasztott tavakkal, mocsaras, vízi élőhelyekkel.
(autóbusz)

Bakonyaljai kis vízfolyások: értékes vizes élőhelyek, mint pl. a hajmáspusztai halastavak környéke vagy a vecsenyi vizes területek

Csetényi kastélypark (autóbusz; gyalogtúra kb. 22 km)

Csókakő várának környéke
(autóbusz, gyalogtúra kb. 40 km)

Tés: legmagasabban fekvő bakonyi falu, szélmalmok
(autóbusz; gyalogtúra kb. 16 km)

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  Július 2024  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Friss események

Nincs aktuális esemény

Elérhetőségeink


Borzavár Községi Önkormányzat

 

Cím:
8428 Borzavár, Fő út 43.

Telefon: 06 (88) 582-930
Fax.: 06 (88) 582-931
Email: polghivborzavar@invitel.hu